Het beste voor elk restje:
Bewaar overgebleven minidonuts op een bord, losjes bedekt met Toppits® aluminiumfolie. Maar uiteraard zijn ze versgebakken op hun best!
Luchtig deeg, kleurrijk glazuur en versiering naar keuze – onze mini-donuts zijn zo klaar, in een muffinvorm
Voor onze minidonuts hebben we geen speciale bakvorm of frituurvet nodig. We bakken ze gewoon in een muffinblik met een beetje aluminiumfolie en een simpel trucje.
Voorgestelde producten
Stap 1
Warm 125 ml melk en 40 g boter op in een steelpan, tot de boter gesmolten is. Laat lauw worden.
Stap 2
Meng 175 g bloem, een half pakje gedroogde gist, 25 g suiker, een pakje vanillesuiker en 1 snufje zout in een mengkom. Voeg 1 ei, 1 eierdooier en het lauwe melk-botermengsel toe. Meng alles vervolgens met de garde van de handmixer tot een glad, dikvloeibaar beslag. Dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
Stap 3
Vet intussen het muffinblik in met boter. Vorm 12 rolletjes uit Toppits® aluminiumfolie en plaats er eentje in het midden van elk kuipje van het muffinblik. Knip de aluminiumfolie daarvoor in stroken van ca. 5 cm breed, vouw de stroken in de lengte dubbel en wikkel ze een voor een om je duim. Vouw de rand aan de bovenkant een beetje om, zodat de rolletjes beter hun vorm behouden.
Stap 4
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht: 180°C). Roer het beslag goed en doe het vervolgens in een Toppits® diepvrieszakje of spuitzak. Knip de punt af zodat je een opening hebt van max. 1 cm en spuit het beslag rond de aluminium rolletjes in de kuipjes van het muffinblik. De perfecte vulhoogte is ca. 1,5 cm (de helft van de diepte van de kuipjes).
Stap 5
Bak de minidonuts ca. 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat 10 minuten afkoelen. Verwijder de aluminium rolletjes. Haal de minidonuts uit het muffinblik. Ga daarvoor eventueel met een scherp mes even langs de randen. Laat afkoelen.
Stap 6
Meng voor het glazuur 200 g poedersuiker, 2 el melk en 1 el citroensap tot een dik, romig mengsel. Kleur naar wens met voedingskleurstof. Doop de donuts voor de helft in het glazuur, zet ze vervolgens op een stuk Toppits® bakpapier en versier eventueel met discodip of gekleurde hagelslag. Laat het glazuur opstijven.
Tip
Je kan het glazuur in plaats van met melk ook met het eiwit uit stap 2 maken. Klop daarvoor het eiwit stijf en voeg 200 g poedersuiker toe. Roer er de voedingskleurstof door. Voeg 1-3 tl citroensap toe en meng tot een romig glazuur.
Bewaar overgebleven minidonuts op een bord, losjes bedekt met Toppits® aluminiumfolie. Maar uiteraard zijn ze versgebakken op hun best!
Bijbehorende recepten