Homepage > Recepten > Zelfgemaakte bouillon van restjes groenten
print

Zelfgemaakte bouillon van restjes groenten

Voedselverspilling is verleden tijd, nu wordt alles gebruikt. Zo kun je van overgebleven groenten je eigen bouillon trekken.

Komt dit je bekend voor? Bij het bereiden van groenten ontstaan restjes die je vervolgens moet weggooien? Schillen en veel te grote stukken aan het begin en eind belanden gewoon in de biobak? Onze mening: helemaal niet nodig. Je kunt deze restjes net zo goed nog een keer gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte groentebouillon of een concentraat hiervan. We laten je zien hoe.

Restjes in een handomdraai recyclen

Om tegen te gaan dat je biobak steeds voller wordt, hebben we een voorstel voor je: wat dacht je van het invriezen van de restjes groente? Dat is zo gedaan. In de diepvries blijven ze nog lang goed. Al snel kunnen ze dienen als ingrediënten voor zelfgemaakte bouillon. Je ontdekt beslist ook nieuwe en verfrissende combinaties groenten.  Dat wordt volop genieten van zeer gevarieerde soorten soep! De volgende restjes lenen zich er zeer goed voor:

  • Stelen en bladeren van kruiden
  • Stelen van paddenstoelen
  • Schillen, uiteinden en stronken van: uien, wortels, venkel, prei, selderij, pastinaken, peterseliewortel, lente-uitjes en verse knoflook
  • Schillen en de buitenste bladeren van milde koolsoorten zoals: Groene kool en koolrabi
  • Maïskolven
  • Het loof van: wortels, bleek- en knolselderij, bloemkool

Groenterestjes verzamelen

Het kan wel een paar weken duren voordat je genoeg restjes bij elkaar hebt. Je kunt ze het beste in Toppits® SafeLoc® voor 3 liter bewaren. Daar past alles makkelijk in. De diepvrieszakjes zijn verder heel eenvoudig opnieuw te openen en sluiten.

Ingrediënten voor heldere groentebouillon

  • 1,5 kg restjes groente uit de diepvries
  • 3 l water
  • 1 el zout
  • eventueel gedroogde kruiden

Ingrediënten voor geconcentreerde groentebouillon

  • 1,5 kg restjes groente uit de diepvries
  • 175 ml water
  • 350 g zout
  • eventueel gedroogde kruiden
Voorbereiding
10min
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Bereiding van heldere groentebouillon

  1. Doe de restje groenten, het zout en de kruiden in een grote pan en voeg het water eraan toe.
  2. Verwarm de groentebouillon met gesloten deksel tot aan het kookpunt. Laat de bouillon nu op een lagere temperatuur ca. 3 uur trekken.
  3. Giet de bouillon nu over een zeef en druk de groenten goed uit. De gezeefde groentebouillon kun je opnieuw ca. 20 minuten laten koken.
  4. Dien de bouillon meteen op of vul er SafeLoc® Diepvrieszakjes van 1 l mee.

Bereiding van geconcentreerde groentebouillon

  1. Snijd de groenten klein en doe ze samen met zout en water in een pan.
  2. Laat de bouillon 15 minuten koken totdat de groenten zacht zijn.
  3. Pureer de groenten vervolgens en doe alles in Toppits® IJsblokzakjes.

Kies de juiste methode om de groenten, de heldere bouillon en de geconcentreerde groentebouillon te bewaren

De voorbereidingen op je eigen (geconcentreerde) groentebouillon beginnen al bij de keuze van het juiste diepvrieszakje. Wij helpen je graag hierbij.

Grote hoeveelheden – heldere groentebouillon

Is je bouillon klaar? Mooi, dan kun je deze nu invriezen en lang bewaren. Heb je altijd grotere hoeveelheden nodig, bijvoorbeeld wanneer je risotto maakt of een heldere soep met extra ingrediënten? Ga dan voor de SafeLoc® 1 l. 

Kleine hoeveelheden – geconcentreerde groentebouillon

Je hebt af en toe maar een blokje van je zelfgemaakte concentraat van groentebouillon nodig? Onze oplossing: de Toppits® IJsblokzakjes. Je kunt naar wens een of twee blokjes uit de diepvries halen. Concentraat in ijsblokjesvorm, handig toch?

Verzamel je restjes groenten om ze in te vriezen als duurzame basis voor je groentebouillon.

Wil je graag wat extra tips om voedselverspilling tegen te gaan? Of gewoon een paar lekkere recepten? We helpen je er graag mee. Op onze website vind je naast recepten ook tal van tips & trucs over het bewaren van voedsel, het gebruiken van restjes en nog veel meer. Neem gewoon een kijkje.

Bijbehorende recepten

We zijn het met elkaar eens: pizza kan altijd! Heb je geen oven, of heb je geen zin in lang voorverwarmen en wachten? Dan kun je ook in een koekenpan een lekkere pizza maken.

Low Carb Crackers 25.09.2019

Gewoon zo of met een lekkere dip – dit krokante gebak smaakt altijd!

Overrijpe tomaten kun je heel goed gebruiken voor heerlijke ketchup. Geen barbecue is 's zomers compleet zonder dit recept!