Homepage > Recepten > Wortelzalm – het vegane alternatief voor gerookte zalm
print

Wortelzalm – het vegane alternatief voor gerookte zalm

Heb je zin om wat nieuws uit te proberen? Ben je op zoek naar een vegaan alternatief voor vis voor bij je volgende brunch?

Vegane gerechten laten je niet ten onrechte watertanden: er zijn namelijk ontzettend veel heerlijke alternatieven voor vis en vlees. Je maakt ze niet alleen makkelijk klaar, maar ze smaken ook nog eens uitstekend! Net als onze wortelzalm!

Bij dit gerecht draait het om de smaakvolle marinade, die de groente een onweerstaanbare smaak geeft. Wortelzalm is niet alleen een geraffineerde, plantaardige visvervanger, maar ook gegarandeerd een highlight vers op een bagel geserveerd tijdens een brunch met vrienden! We vertellen je hier hoe je in een handomdraai wortelzalm maakt.

Voorbereiding
long
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 porties:

300 g wortels

Voor de marinade:

  • 1 tl vloeibaar rookaroma
  • 2 tl tamari of sojasaus
  • 1 el rijstazijn (of azijn naar keuze) of citroensap
  • 2 el raap- of zonnebloemolie
  • 1 el lijnolie
  • 1/2 tl zeezout
  • 1 tl stroop
  • 1 el gedroogde algen

Bereiding

Stap 1:

Snij de wortels met een dunschiller in dunne, lange reepjes.


Stap 2:

Gebruik voor het stomen een stoommandje of een hittebestendige zeef in een grote pan met water.
Laat de schijfjes ongeveer 5 minuten stomen, tot ze zacht zijn.

Stap 3:

Doe de wortels in een schaal en laat ze iets afkoelen.

Stap 4:

Stop de lauwwarme wortelreepjes vervolgens in een Toppits® Zipper® zakje en voeg de marinade- ingrediënten toe. Sluit het Zipper® zakje en schud voorzichtig, totdat alle ingrediënten goed gemend zijn en de wortels gelijkmatig met marinade bedekt zijn.

Stap 5:

Voeg tenslotte de gedroogde algen toe aan de gemarineerde wortels, sluit het Toppits® Zipper® zakje luchtdicht af en laat het geheel minstens één nacht in de koelkast staan.

Stap 6:

Serveer naar eigen inzicht! Wortelzalm is uitermate veelzijdig en smaakt heerlijk op bagels, in salades, quiches, wraps en pastagerechten. Veel plezier met dit recept!


Weet je wat zo mooi is? De gemarineerde wortels kun je - luchtdicht verpakt in een Toppits ® Zipper® zakje - tot wel vier dagen in de koelkast bewaren.

Bijbehorende recepten

Liggen er nog kliekjes bloemkool op je te wachten in de koelkast? Met dit recept tover je overgebleven groente om in een heerlijke en lichte variant van een pizza.

In dit recept leer je hoe je een diepvrieszakje gebruikt om de vulling te maken en je pasta makkelijk te vullen.

Krokant en kruidig met feta en rozemarijn