Pruimen invriezen zonder steen
Je kunt pruimen voor het invriezen het beste al klaarmaken voor latere bereiding. Het belangrijkste daarbij is
het ontpitten – dat doe je zo:
1. Leg eerst erg zachte en beschadigde vruchten apart en maak daar bijvoorbeeld pruimenjam van.
Stevige pruimen zijn namelijk het makkelijkste om in te vriezen. Was het fruit en haal er alle steeltjes
en bladeren af. Vervolgens droog je ze voorzichtig af.
2. En hoe verwijder je nu de steen? Snij met een scherp mes een opening in de zijkant van de pruim en
haal de steen eruit.
3. Je wil voorkomen dat de pruimen later aan elkaar plakken, dus we raden je aan om ze los van elkaar
op een bord te leggen en dat ongeveer een uur in de vriezer te zetten. Vervolgens kun je ze in een
Toppits® SafeLoc® 1L Diepvrieszakje stoppen en helemaal invriezen.
Pruimen invriezen met steen en al
Heb je al een concreet recept op het oog en heb je daar hele pruimen voor nodig, die niet voorgesneden of
ontpit mogen zijn? Wil je bijvoorbeeld pruimenknödel maken met de hele vrucht middenin, dan moet je de
steen erin laten. Maar niet getreurd, je kunt ze ook mét steen invriezen! In principe volg je daarbij dezelfde
stappen als eerder uitgelegd, maar je slaat stap twee over.
Tips en trucs voor het invriezen van pruimen
Ook nuttig om te weten is dat je pruimen wel twaalf maanden lang in je vriesvak zou kunnen laten liggen –
daar wijst onze Foodsaver App je op, en hij herinnert je er zelfs aan wanneer je het fruit binnenkort uit je
vriezer moet halen. En als je er dan een keer mee aan de slag gaat, hoef je ze meestal niet eens eerst te
ontdooien! Wil je een lekkere pruimentaart bakken? Geen enkel probleem. Volg gewoon het recept – tijdens
het bakken ontdooien ze namelijk vanzelf. Hetzelfde geldt voor een lekkere herfstjam: Doe hetzelfde als met
vers fruit.