Homepage > Recepten > Polentafriet van overgebleven maïsmeel
print

Polentafriet van overgebleven maïsmeel

Te veel polenta? Nog nooit van gehoord. Als je het in lekkere friet omtovert, smaakt maïsmeel morgen minstens zo lekker als vandaag.

Bij sommige maaltijden lukt het maar niet om precies genoeg te klaar te maken. Zo hou je waarschijnlijk altijd wel een paar scheppen rijst of elleboogjes over. Hetzelfde geldt voor polenta. We hebben onze buik volgegeten, maar de pan met polenta zit gewoon nog half vol. Je hoeft al dat gekookte maïsmeel niet weg te gooien, daar hebben we een aantal bewaartips voor: polenta smaakt ook de volgende dag nog heerlijk – zeker als je het in friet omtovert. Dat heb je in een handomdraai voor elkaar en is een duurzame manier om met ingrediënten om te gaan.

Voorbereiding
1h
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Ingrediënten:

  • 350 g polenta
  • 1,25 l groentebouillon
  • 1 teen geperste knoflook
  • 2 eetlepels gistvlokken (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Rosemarijn en tijm (een handjevol)
  • Zout en peper

Bereiding:

Bereiding polenta 

  1. Begin met de kruiden te wassen. Dep ze voorzichtig droog en snij ze in kleine stukjes.
  2. Bereid de groentebouillon in een brede pan. Haal de pan vervolgens voorzichtig van de kookplaat en giet de polenta geleidelijk in de bouillon, terwijl je blijft roeren.
  3. Roer er op dit moment de knoflook, de gistvlokken en de olijfolie doorheen.
  4. Voeg er ten slotte de kruiden bij en breng het geheel op smaak met wat zout en peper.

Verwerking tot polentafriet

Wil je morgen polentafrietjes maken uit je restjes, dan heb je niet meer nodig dan Toppits® Bakpapier en een beetje olijfolie. Volg dan de volgende stappen:

  1. Verwarm je over voor op 200°C onder- en bovenwarmte.
  2. Spreid de polentapuree uit over een snijplank en strijk hem glad. 
  3. Snij de puree vervolgens in stukken zo lang en dik als je vinger.
  4. Bedek nu een bakplaat met antislip Toppits® Bakpapier. Net als bij normale ovenfriet verdeel je de polentafrietjes goed over het bakpapier.
  5. Strijk er nog wat olijfolie overheen en laat de friet 30 tot 40 minuten in de oven krokant bakken.

En voilà: een lekker bijgerecht waarmee je ook nog voedselverspilling tegengaat. 

Bijbehorende recepten

Een verse snee brood, nog een beetje warm en helemaal zelf gebakken. Loopt het water je al in de mond? Hij smaakt zelfs nog beter als je aardappelen van gisteren gebruikt – restjes kunnen zo lekker zijn!

Plantaardig en duurzaam: overgebleven rode bieten omtoveren in overheerlijke hamburgers. Zo doe je dat.

De feestdagen, de tijd van volle borden en vollere buiken, ligt alweer achter ons. Hoog tijd voor een contrasterend dieet.