Homepage > Recepten > Heb je gisteren te veel aardappels gekookt? Geen enkel probleem. Dit is jouw kans om een sponzig aardappelbrood te bakken
print

Heb je gisteren te veel aardappels gekookt? Geen enkel probleem. Dit is jouw kans om een sponzig aardappelbrood te bakken

Een verse snee brood, nog een beetje warm en helemaal zelf gebakken. Loopt het water je al in de mond? Hij smaakt zelfs nog beter als je aardappelen van gisteren gebruikt – restjes kunnen zo lekker zijn!

De winter is hét seizoen om de verwarming goed aan te zetten en lekker je eigen brood te bakken. Wil je eens net wat anders doen? Aardappelbrood is een frisse variatie op het brood dat je al in je receptenboek hebt staan en een makkelijke manier om aardappelen die je nog hebt liggen – gekookt of ongekookt – nuttig te gebruiken. De aardappel maakt het brood heerlijk sponzig en houdt het langer vers. Klinkt dat interessant? Wij verraden je het recept!

Voorbereiding
5h
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Ingrediënten:

Voor 1 aardappelbrood:

  • 220 g gekookte aardappels
  • 12 g verse gist
  • 320 g lauw water
  • 10 g zout
  • 500 g speltmeel (type 630)

Tip: Als je nog gist overhoudt, kun je die in onze Toppits® Diepvrieszakjes uitstekend invriezen, zodat hij lang houdbaar blijft.

Bereiding:

Stap 1

Schil de aardappelen, kook ze en pureer ze met een aardappelstamper goed. Laat de puree helemaal afkoelen.

Stap 2

Meng het speltmeel in een kom met zout.

Stap 3

Los de gist in lauwwarm water op en giet dat bij de kom met het mengsel van speltmeel en zout. Kneed dit vervolgens tot een glad deeg.

Stap 4

Meng de gestampte aardappelen bij het deeg. Mix alle ingrediënten grondig door elkaar.

Stap 5

Bedek het deeg en laat het 4 uur lang rijzen.

Stap 6

Verwarm je over voor op 250°C onder- en bovenwarmte.

Stap 7

Bedek je aanrecht met wat bloem. Kneed de deegbal erop en vorm hem vervolgens in een broodvorm.

Stap 8

Verlaag de temperatuur tot 230°C.

Stap 9

Bedek een rechthoekige bakvorm met bakpapier, leg je brooddeeg in de vorm en bak hem 50 minuten in de voorverwarmde oven.

Wil je voorkomen dat je overheerlijke aardappelbrood aan de bakvorm blijft plakken, bedek de vorm dan met Toppits® Bakpapier. De speciale structuur van dit bakpapier zorgt ervoor dat je versgebakken brood niet aanbakt en zonder problemen uit de vorm komt. Want zeg nou zelf: ziet een brood er niet veel lekkerder uit in één stuk? Zeg ook maar dag tegen bakpapier dat steeds wegglijdt en weer oprolt: dankzij het nieuwe en innovatieve bakpapier van Toppits® met een antislip onderkant is bakken helemaal geen worsteling meer. En daarmee is al het positieve nog niet gezegd: je bakvorm blijft schoon, omdat al het vet op het bakpapier blijft. Zie je na een minuut of 30 in de oven dat je brood een te donkere korst heeft? Geen zorgen! Bedek de bakvorm met Toppits® Aluminiumfolie en laat hem verder bakken! Mocht je nog wat aardappelbrood overhouden – al verwachten we van niet – kun je de restjes gewoon in onze Toppits® Diepvrieszakjes invriezen. Zo blijft het langer vers en lekker.

Bijbehorende recepten

Overrijpe tomaten kun je heel goed gebruiken voor heerlijke ketchup. Geen barbecue is 's zomers compleet zonder dit recept!

Geen december zonder speculoos. Ons voorstel: Bak je eigen kerstkoekjes!

Heb je weer te veel aardappels gekocht? Daar maak je in een handomdraai heerlijke gnocchi van!