Homepage > Recepten > Fruitige trifle van overgebleven kerstkoekjes
print

Fruitige trifle van overgebleven kerstkoekjes

Onze nieuwe interpretatie van het klassieke Engelse dessert: vervang de biscuitjes met verkruimelde koekjes en tover met laagjes crème, gelatine en peren een heerlijke trifle in elkaar!

Heb je dit jaar toch weer veel te veel kerstkoekjes gebakken? Geen zorgen: je maakt van de verkruimelde koekjes, gepocheerde peren en mascarpone een overheerlijk dessert. Leg de koekkruimels, peren en de crème in laagjes in een glas en klaar is je verrukkelijke toetje. Dek je trifle af met Toppits® Vershoudfolie en zet hem in de koelkast, zodat je hem later nog vers kunt serveren. Iedere lepel wordt een waar genot, dat beloven we. Maar alleen al de aanblik van deze prachtig gevulde glazen in je koelkast is een lekkermakertje.

Voorbereiding
3h
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Ingrediënten:

Voor 4 porties

  • Overgebleven koekjes
  • 1 tl agaragar
  • 500 g mascarpone
  • Merg van één vanillestokje
  • 50 g honing
  • 6 rijpe peren 
  • 1 biologische sinaasappel 
  • 1 biologische citroen 
  • 1 vanillestokje
  • 550 g fijne suiker
  • 375 ml vruchtensap of sinaasappelbloesem- of rozenwater
  • 1 kaneelstokje 

Bereiding:

Stap 1

Schil de peren, snij ze door de helft en verwijder het klokhuis.

Stap 2

Schil de sinaasappel en citroen met een dunschiller en pers ze uit. Schraap het merg uit het vanillestokje. Verhit alle ingrediënten (behalve de gehalveerde peren) met de suiker en kaneel in een pan al roerend op middelhoge temperatuur, totdat de suiker oplost. Voeg op dat moment de peren toe en zet het vuur lager. Laat het geheel 15 à 20 minuten sudderen, tot de peren zacht zijn. 

Stap 3

Giet 500 ml van de vloeistof in een andere pan en laat die even staan. Laat de peren in de rest van de vloeistof afkoelen en zet ze daarvoor 2 à 3 uur in de koelkast, afgedekt met Toppits® Vershoudfolie. 

Stap 4 

Roer de agaragar met een beetje water tot een papje en meng dat goed met de vloeistof die je eerder apart hebt gezet. Giet het geheel in een kom en laat het 2 à 3 uur geleren.

Stap 5 

Meng de mascarpone, het vanillemerg en de honing in een kom.

Stap 6 

Verkruimel de koekjes in Toppits® Zipper® Zakjes. Druppel vruchtensap, sinaasappelbloesemwater of rozenwater over de koekjes, afhankelijk van welke smaak je wilt.

Stap 7 

Stapel de verschillende lagen (koekkruimels, crème, gelei, peren) over elkaar heen in een glas. Bedek het geheel met de rest van je mascarpone, dek hem af met Toppits® Vershoudfolie en zet hem in de koelkast.

Een goede manier om je energie kwijt te kunnen! Wil je overgebleven koekjes helemaal verkruimelen? Het is het handigst om de koekjes in een hersluitbaar Zipper® Zakje van Toppits® te doen en ze met een deegroller of iets anders zwaars te pletten. Zo hou je jouw keuken schoon, de kruimels langer vers en heb je ze zo gepakt als je ze nodig hebt. Je kunt de kruimels zo grof houden als je wilt – grote, crunchy stukken koek of fijn koekjesstof. Hele kleine kruimels zijn goed voor een no-bake taartbodem, grotere zijn perfect voor een gelaagd dessert.

Eieren invriezen – zo doe je dat 

Als je kerstkoekjes en taarten bakt, blijf je soms met hele eieren of los eigeel of eiwit zitten. Wat moet je daar nou mee? Je kunt eieren prima invriezen, als je maar op een paar dingen let. We introduceren tips en trucs en vertellen je precies hoe lang ingevroren eieren goed blijven. Onze Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakjes zijn uitstekend om dingen in te vriezen.  

Bijbehorende recepten

Low Carb Crackers 25.09.2019

Gewoon zo of met een lekkere dip – dit krokante gebak smaakt altijd!

Wat hebben verse, zelfgemaakte sappen en chocolademuffins met elkaar gemeen? Ze zijn onweerstaanbaar lekker, maar ze kunnen ook gecombineerd worden voor een gastronomisch 2-in-1 recept.

Precies op tijd voor Wereld Chocolade Dag hebben we voor alle lekkerbekjes een recept om je vingers bij af te likken: veganistische chodoladetruffels met sinaasappel.