Homepage > Recepten > Een lichte maaltijd voor op kille dagen: Bouillabaisse van visresten
print

Een lichte maaltijd voor op kille dagen: Bouillabaisse van visresten

De feestdagen, de tijd van volle borden en vollere buiken, ligt alweer achter ons. Hoog tijd voor een contrasterend dieet.

Gisteren zware feestelijke maaltijden, vandaag lichter eten. Want we kunnen natuurlijk niet zo uitgebreid en vooral veel eten als rond Kerst en Oud en Nieuw. Hoog tijd voor gerechten die weer wat lichter op de maag liggen. De perfecte gelegenheid om overgebleven vis en ingevroren zeevruchten samen te voegen tot een warme, aangename vissoep! Zonder al te veel moeite tover je op kille winterdagen een overheerlijke bouillabaisse op tafel. Wij laten je stap voor stap zien hoe je een lekkere – en vooral lichte – Franse bouillabaisse bereidt uit visresten.

Voorbereiding
1uur
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Zo bewaar je overgebleven vis goed:

Onze mediterraanse bouillabaisse kan een verrassende en lichte verademing zijn tussen al die
zware winterkost. Maar weet je ook al hoe makkelijk het is om visresten goed te bewaren? Je hoeft
alleen maar een SafeLoc © Diepvrieszakje van 3L bij de hand te houden. Zodra je een moot vis
overhoudt, kun je dat direct in een diepvrieszakje stoppen en invriezen. Ook een paar maanden
later ligt er dan nog heerlijk verse vis klaar om in een kruidige soep veranderd te worden. Met onze
Toppits © Foodsaver App weet je altijd en overal hoe lang je visresten al in de vriezer liggen en
wanneer je ze toch écht op moet maken. Een perfecte manier om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je 's winters nóg meer variatie in je keuken? Kijk dan eens door onze recepten. Wat denk je
bijvoorbeeld van een bowl met ovengroenten? Die is ook licht en lekker!

Ingrediënten:

  • 800 g visresten
  • 8 gamba's
  • 400 g zeevruchten
  • 800 ml visfond
  • 125 ml witte wijn of vermout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 venkelknol
  • 1 prei
  • 1 kruimige aardappel
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • Kruiden: Zout, peper, saffraandraden, 1 laurierblad, 1 takje tijm

Bereiding:

1. Was en snij eerst de uien, de aardappel, de prei, de venkelknol en de teentjes knoflook.

2. Dompel de tomaten even in kokend water, ontvel ze en snij het vruchtvlees in blokjes.

3. Snij vervolgens de ontdooide stukken vis in stukken en kruid ze met wat zout.

4. Fruit de gesneden groenten in wat olijfolie tot ze zacht zijn. Blus het geheel met wijn of
    vermout af en doe er de kruiden en specerijen bij. Voeg ook de visfond toe.

5. Leg vervolgens de visfilet en de zeevruchten erbij, breng de soep aan de kook en laat
    hem vervolgens een minuut of tien zachtjes koken. In de laatste vijf minuten kun je de
    gamba's toevoegen.

6. Serveer je bouillabaisse met een lekker stokbrood of zelfgebakken aardappelbrood.

Bijbehorende recepten

Heb je weer te veel aardappels gekocht? Daar maak je in een handomdraai heerlijke gnocchi van!

Het is niet makkelijk om precies de juiste hoeveelheid boekweit af te meten - je hebt al snel te veel boekweit gemaakt. Als je boekweit echter goed bewaart, kun je er de volgende dag heerlijke vegetarische burgers van maken.

Onze nieuwe interpretatie van het klassieke Engelse dessert: vervang de biscuitjes met verkruimelde koekjes en tover met laagjes crème, gelatine en peren een heerlijke trifle in elkaar!