Homepage > Recepten > Een Italiaanse klassieker: gnocchi van overgebleven aardappels
print

Een Italiaanse klassieker: gnocchi van overgebleven aardappels

Heb je weer te veel aardappels gekocht? Daar maak je in een handomdraai heerlijke gnocchi van!

Aardappels zijn onvervalste alleskunners. En waarschijnlijk is dat precies de reden dat we er graag een voorraadje van in huis hebben.
Maar je hoeft ze niet te laten liggen tot ze weglopen. Als ze bijna te lang liggen en ze misschien al een beetje zacht zijn, kun je er heerlijke gnocchi van maken.
Natuurlijk kun je ze meteen op je bord scheppen, maar je kunt ook een grotere hoeveelheid maken en ze voor een andere keer invriezen.

Voorbereiding
40min
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Ingrediënten:

  • 750 g aardappelen (kruimig of al erg zacht)
  • 125 g meel
  • 125 g tarwegriesmeel (hard)
  • 1 ei
  • Zout en peper
  • 1 takje salie
  • 2 el boter
  • 50 g Parmezaanse kaas

Bereiding:

Stap 1:
Kook de ongeschilde aardappelen in een minuut of twintig gaar. Giet ze vervolgens af. We raden je aan de aardappelen direct te schillen en ze door de aardappelpers te drukken zolang ze nog warm zijn. Als je geen
aardappelpers hebt, kun je ook een vork gebruiken. Omdat ze al vochtig waren, werkt dat waarschijnlijk net zo goed.

Stap 2:
Meng nu het meel, de griesmeel en het ei door de aardappelpuree totdat het een soepel deeg is. Dat kan je met de hand doen, of je kunt de kneedhaak van de je keukenmachine het zware werk laten doen. Breng het deeg op smaak met zout en peper, en laat het een uur op kamertemperatuur intrekken.

Stap 3:
Breng flink wat water met zout aan de kook en vorm dan een test-gnocchi. Leg deze voorzichtig in het water, zet de kooktemperatuur lager zodat het water niet meer kookt, en laat het deegbolletje een minuut of tien weken. Eventueel kun je het deeg nu op smaak brengen of meer griesmeel toevoegen.

Stap 4:
Als de consistentie van je deeg er goed uitziet, rol de bol dan in een rol van zo'n 2 centimeter dik en snij er stukjes van 2 centimeter lang vanaf. Met de tanden van een vork krijg je eventueel het typische ribbelpatroon in je gnocchi. Laat ze dan in groepen op middelhoog vuur een minuut of tien koken in gezout water.

Stap 5:
In de tussentijd kun je de saliebladeren wassen en droog deppen. Verhit de boter in een pannetje en bak je salie daarin lekker knapperig. Haal je gnocchi uit het water zodra ze gaar zijn en laat ze even uitdruppelen. Serveer ze vervolgens met wat salieboter en een beetje Parmezaanse kaas. En dat was het al!

Aardappel-gnocchi invriezen:
Het allermooiste aan dit gerecht: Je kunt gnocchi gewoon invriezen en later weer opwarmen. Laat ze na het koken goed uitdruppelen. De gnocchi die je niet direct wilt serveren, leg je in een Toppits® SafeLoc®
Diepvrieszakje in het vriesvak. Zo blijven ze een maand of zes vers – onze Foodsaver App laat het je op tijd weten wanneer je ze moet gebruiken. Je kunt ermee doen wat je wil: eet ze bijvoorbeeld met een lekkere tomatensugo van overrijpe tomaten of met chorizo en een lekkere pesto.

Bijbehorende recepten

Krokant en kruidig met feta en rozemarijn

Fijn gekruid en lekker smeuïg – zo hebben we onze risotto graag!

Heb je nog wat groenten in huis, maar heb je geen inspiratie voor een fris zomers recept? Dan is deze koude groentesoep precies wat je zoekt! Zo zet jij een heerlijke Spaanse gazpacho op tafel.