Homepage > Recepten > Bloemkoolpizza van groentekliekjes
print

Bloemkoolpizza van groentekliekjes

Liggen er nog kliekjes bloemkool op je te wachten in de koelkast? Met dit recept tover je overgebleven groente om in een heerlijke en lichte variant van een pizza.

Heb je bloemkool in je koelkast die er al een paar dagen geduldig op wacht om gebruikt te worden?
Dan is het nu tijd om een pizza te maken! Met dit recept bak je in een handomdraai een overheerlijke alternatieve pizza van kliekjes bloemkool – glutenvrij en low-carb. De goudgele korst van bloemkool, eieren, kaas en kruiden wordt lekker krokant. Wil je een perfect resultaat? Kneed en rol je bloemkooldeeg dan op een vel Toppits® Bakpapier helemaal op maat – zonder dat het alle kanten op schuift of rolt.

Voorbereiding
1 uur
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool (ca. 700 gram)
  • ½ kopje kaas naar keuze (bijv. mozzarella of parmezaanse kaas)
  • 1 geklopt ei
  • kruiden naar keuze (bijv. Italiaanse kruidenmix)
  • zout en peper
  • beleg naar keuze

Bereiding:

1. Verwijder de bladeren van de bloemkool. Rasp de bloemkool met een keukenrasp tot fijn
kruim, of gebruik hier een keukenmachine voor. Je hebt nu feitelijk je eigen bloemkoolrijst
gemaakt.

2. Warm je bloemkoolrijst vervolgens een minuut of 4 à 5 in de magnetron om hem zachter te
maken.

3. Laat de geraspte bloemkool uitdruppelen, wikkel hem in een schone theedoek en pers hem
goed uit. Je kunt de bloemkoolrijst het beste even af laten koelen voordat je hem uitperst,
zodat je je handen sowieso niet brandt.

4. Verwarm de oven voor op 180°C.

5. Meng de bloemkoolrijst, de kaas, het ei en de kruiden door elkaar en kneed het tot een
gelijkmatig deeg.

6. Maak nu je bakplaat klaar. Daarvoor bedek je de plaat met een vel Toppits® Bakpapier. Op
Toppits® Bakpapier blijft gegarandeerd niets plakken en je hoeft het niet extra in te vetten
om te voorkomen dat het aanbakt.

7. Nu is het tijd om het pizzadeeg goed in vorm te krijgen. Leg je deegbol daarvoor op het
Toppits® Bakpapier en spreid hem uit in een gelijkmatige cirkel. Alles blijft goed op zijn
plek: De onderkant van het bakpapier is antislip – zodat ook alles op zijn plek blijft als je
bezig bent het pizzadeeg in vorm te krijgen.

8. Bak je pizza 25 minuten in de oven en haal hem er vervolgens voorzichtig uit. Beleg hem
helemaal hoe je wil, bijvoorbeeld met spinazie, paprika, ham en zo. En dan gaat hij weer
voor 10 minuten de oven in.

En dat was het al: een heerlijke pizza van bloemkool! We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat er
wat overblijft van deze lekkere bloemkoolpizza, maar mocht het je toch niet lukken hem helemaal
op te krijgen, kun je de overgebleven stukken gewoon bedekken met de zelfklevende Toppits®
Vershoudfolie en een dag in de koelkast bewaren.

Bijbehorende recepten

Onze nieuwe interpretatie van het klassieke Engelse dessert: vervang de biscuitjes met verkruimelde koekjes en tover met laagjes crème, gelatine en peren een heerlijke trifle in elkaar!

Krokant en kruidig met feta en rozemarijn

Fijn gekruid en lekker smeuïg – zo hebben we onze risotto graag!